Tükenmişlik sendromu belirtileri nelerdir? Tükenmişlik sendromuna ne iyi gelir

Son dönemde sıkça karşılaşılan tükenmişlik sendromu vatandaşlar arasında merak konusu haline geldi. Soğuk kış günlerinde depresyona girenler, tükenmişlik sendromunun belirtilerini ve nasıl üstesinden gelinebileceğini araştırıyor.

TÜKENMİŞLİK SENDROMU NEDİR?

Tükenmişlik sendromu, kişinin aile, arkadaş ve sosyal çevresiyle keyif alamaması, başarı duygusunda azalma yaşaması durumunu ifade eder. Stresli durumlar tükenmişlik sendromuna neden olabilir.

Tükenmişlik sendromuna yakalanan bireyler genellikle etraflarına katkı sağlayamadıklarını düşünebilir veya etraflarında olup bitenlerden zevk alamayabilirler.

Tedavi edilmediği ve ilerlediği takdirde tükenmişlik sendromu depresyon, kalp hastalığı gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.

TÜKENMİŞLİK SENDROMU NEDEN OLUŞUR?

Tükenmişlik sendromu tek bir nedene bağlı değildir; karmaşık bir durumdur. Aşırı iş yükü, sınır koyamama, iş yerinde mobbing, belirsiz beklentiler, sürekli baskı altında kalma, mükemmeliyetçilik gibi faktörler tükenmişlik sendromuna yol açabilir.

TÜKENMİŞLİK SENDROMUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Tükenmişlik sendromuna yakalanan bireyler sürekli olarak bunalmışlık hissi yaşarlar. Ayrıca şu belirtileri gösterebilirler:

  • Bitkinlik
  • Baş ağrısı, karın ağrısı
  • İştahsızlık ya da aşırı yeme
  • Uykuda düzensizlik
  • Her şeyden kaçma ve yalnız kalma isteği
  • Duygusal acıyı hafifletmek için madde kullanma eğilimi
  • Duygusal dengesizlik
  • Anksiyete

TÜKENMİŞLİK SENDROMUNA NE İYİ GELİR?

Yaşam tarzındaki bazı değişiklikler tükenmişlik sendromuna iyi gelebilir. Düzenli egzersiz yapma, sağlıklı ve düzenli beslenme, yoga, meditasyon, nefes egzersizleri, sosyal çevrenin değiştirilmesi gibi yöntemlerden faydalanılabilir. Ayrıca psikolojik destek almak da önemlidir.

TÜKENMİŞLİK SENDROMU TEDAVİSİ

Psikoterapi, tükenmişlik sendromunun temel nedenlerini keşfetme ve gerekli düzenlemeleri yapma açısından etkili bir tedavi yöntemidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir