“`html
Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr – 2023 yılına ait bir raporda yer alan bilgilere göre, İspanya’daki bazı bebeklerde ‘kurt adam sendromu’ sıklığı artış göstermiştir. El Economista’da belirtilene göre, Navarra Farmakovijilans Merkezi, İspanya genelinde toplam 11 hipertrikozis vakası tespit etti ve bu bebeklerin ebeveynlerinin %5’inin topikal minoksidil sprey kullandığı ortaya çıktı. Geçtiğimiz yıl yaşanan bu vakaların sayısı, Orta Çağ’dan bu yana kaydedilen tüm vakaların toplamından fazladır. 2023’te, bir emzirilen bebeğin iki ay süresince vücudunda kıl çıkması üzerine kurt adam sendromu teşhisi konduğu haberleri kamuoyu ile paylaşıldı. Aile görüşmelerinde, babanın minoksidil kullandığı tespit edilmiştir. Peki, bu iddialar ne kadar doğru? Son yıllarda görülen artış, ‘kurt adam sendromu’ konusunu uzmanlara sorduk.
BEBEKLERİ OLUMSUZ ETKİLERDE BULUNDU
İspanya’da yapılan son rapora göre, ebeveynlerin kullandığı popüler bir reçetesiz saç dökülmesi ilacının, bebeklerde ‘kurt adam sendromu’na yol açtığı belirtiliyor. Navarra Farmakovijilans Merkezi, ülkede 11 hipertrikozis vakasını doğruladı ve bu bebeklerin ebeveynlerinin minoksidil içeren spreyi kullandıkları tespit edildi. Araştırmacılar, bu ilaçların bebeklerin sağlığını olumsuz etkilediğini vurguladı.
En son vakada, ebeveynlerden birinin minoksidil kullandığı tespit edildi ve doktorların önerisi sonrası tedaviyi bırakmasıyla çocuğun belirtilerinin tamamen ortadan kalktığı kaydedildi. Diğer tüm vakalarda da, ebeveynlerin bu spreyleri kullanmayı bırakmasıyla bebeklerdeki istenmeyen tüylerde azalma gözlemlendi.
İspanya’nın ardından Malezya’da da vaka ortaya çıktı. Geçtiğimiz yıl, Malezya’da 2 yaşındaki bir kız çocuğunun kurt adam sendromuna yakalandığı kaydedildi. Ancak bu vaka, çevresel bir maruziyetten ziyade doğuştan oluşan hipertrikozis tanısı ile kayıtlara geçti. Avrupa Farmakovijilans Risk Değerlendirme Komitesi, minoksidilin bebek sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.
HASTALIĞIN KAYNAĞI ÇEVRE Mİ, GENLER Mİ?
Vakaların artması, özellikle bazı bebeklerde doğuştan sendrom taşınması soruların ortaya çıkmasına sebep oldu. Ebeveynlerin kullandığı ürünlere dikkat etmelerinin ne derece önemli olduğunu gösteren bu durum hakkında Dermatoloji Uzmanı Dr. Didem Kazan bilgiler verdi.
Uzm. Dr. Didem Kazan, “Kurt adam sendromu (konjenital terminal hipertrikozis), vücutta anormal tüy çıkışı ile karakterize edilen nadir bir durumdur. Hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilir. Kıllar koyu, yoğun ve kalın yapıda olup, genellikle diş etlerinde de büyüme gözlemlenebilir. Adını, görünümünün ‘kurt adam’ gibi olmasından alır.” şeklinde açıklama yaptı.
Uzm. Dr. Kazan, bu sendromun anne-babasında benzer rahatsızlık bulunan bebeklerde görülebileceği gibi, ailesinde bu rahatsızlığı taşıyanlar dışında da rastlanabileceğini belirtti.
‘KANSER ÖYKÜSÜ DE KURT ADAM SENDROMUNU TETİKLEYEBİLİR’
İspanya’daki vakalarda, çocuğuna kurt adam sendromu tanısı konulan bir babanın tedaviye son vermesiyle çocuğunun belirtilerinin azaldığı bilgisi mevcut. Peki, bu sendrom çevresel etmenlerle mi yoksa doğuştan mı oluşuyor? Dermatoloji Uzmanı Dr. Didem Kazan, şunları belirtti:
“Kurt adam sendromu aslında doğuştan başlayan ve vücut ile yüz bölgesinde anormal bir kıllanmaya neden olan bir sendromdur. Ancak, doğum sonrası hormon etkileşimine maruz kalma ile de bu tür kıllanma gözlemlenebilir. Bu durum, gebelikte bulunan hormon salgılayan kanser öyküsü, anoreksiya nevroza, steroid kullanımı gibi durumlarla ilişkilidir. Ayrıca, minoksidil gibi ilaçlarla temas eden bebeklerde de anormal kılsızlık gözlemlenebilir.”
Minoksidil ile ilişkili olarak bu sendromun eşlerden eşe geçme ihtimali nedir? Yoksa sadece yenidoğan bebeklerde mi görülüyor? “Kurt adam sendromu genetik geçiş gösterirken bulaşıcı değildir,” diyen Uzm. Dr. Didem Kazan, “Ancak kıl büyümesini destekleyen ilaçların temas etmesi durumunda anormal kıllar ortaya çıkabilir. Bu nedenle, eğer eşlerden biri bu tür ilaçları kullanıyorsa, eldiven kullanarak uygulamayı yapmalı ve uygulama sonrası temizlik yapmalıdır.” uyarısında bulundu.
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), minoksidil etken maddesini içeren ürünlerin, 18 yaş üstü erkeklerde doktor önerisi ile kullanabileceğini belirtmektedir. Kullanım kolaylığı ve maliyet avantajıyla mondial ölçekte yaygın bir tercih sağlamaktadır.
Son olarak, klinik açıdan değerli bilgilere değinen Uzm. Dr. Kazan, doğuştan gelen kurt adam sendromunun tedavisinin mevcut olmadığını, sadece kıl kıllarının kesim veya tıraşı ile tedavi olabileceğini söyledi. Uzm. Dr. Didem Kazan, “Hastalığın tetikleyicisi ortadan kaldırıldığında genellikle kıllanma azalır, fakat tamamen ortadan kalkmayabilir; burada da epilasyon yöntemleri devreye girmektedir.” şeklinde görüşlerini tamamladı.
“`